För och nackdelar med samåkning

Vilka för och nackdelar finns med samåkning? Pendeln har börjat vända gällande bilägandet och gällande vårt nyttjande av bil. Alla behöver inte äga en egen bil - och bilen är långt ifrån den statussymbol som den en gång var.

Bilen har definitivt sina fördelar. Få färdmedel erbjuder samma bekvämlighet, samma komfort, samma flexibilitet och samma känsla av frihet. Men, en bil har även nackdelar. Dels så handlar det om miljön. Varje mil bakom ratten och varje start av bilen bidrar till en sämre miljö. Visst, dagens bilar släpper ifrån sig mindre avgaser - utvecklingen går åt rätt håll på alla sätt! - men det handlar fortfarande om att bilismen måste minska.

Bilen kostar mycket pengar

En annan tydlig nackdel är kostnaden. En bil kostar pengar. Både att köpa och äga. Köper du en bil så har denna minskat i värde redan samma stund du kör ut den från bilhandlaren. Den dyraste sträckan är de första meterna och det är en obegriplig sanning. Dels så har en bil många fasta kostnader - försäkringar, skatter, service, reparationer och så vidare. På det stora hela så får de flesta väldigt lite valuta av de pengar man investerar - i synnerhet om man betänker att den genomsnittliga svenska bilen kört ungefär fyra timmar varje vecka. Resten av tiden står den still och minskar i värde som en följd av slitaget.

Alternativa lösningar börjar bli populära

Detta gör att andra alternativ börjar synas och där samåkning blivit allt vanligare. Här talar vi inte om samåkning i traditionell mening där man åker några arbetskamrater i samma bil och delar på kostnaden. Här menar vi samåkning som i exempelvis en bilpool eller ett bilkooperativ där man inte äger den bil man åker i. Dessa lösningar är vanliga redan idag och mycket tyder på att det kommer att bli en allt vanligare lösning i framtiden.

Vi ska här säga att denna lösning främst är exkluderad till större städer och att man i mindre svenska sådana inte alls har samma möjligheter. Nyckeln till detta ligger i avstånd och hur utvecklas kollektivtrafik som finns. I mindre städer i Norrland där man ofta pendlar långt mellan arbete och hem så måste man ha egen bil. Men, där fungerar å andra sidan den traditionella samåkningen bra också. Vilka fördelar kan man då se med samåkning i den, så att säga, nyare skolan? Vi räknar upp några:

Fördelar:

  • Miljön. Att dela bil med andra - oavsett om det handlar om att äga den tillsammans eller där man åker flera stycken i den - ger en bättre miljö. Ser man till samåkning så är det naturligtvis bättre om en och samma bil kör fem stycken vuxna människor än om fem personer sitter i varsin bil. Det säger sig självt. Detsamma gäller för en bilpool och för ett bilkooperativ. Miljön mår bättre då bilarna används enbart vid behov och inte för nöjes- eller slentrianmässiga resor.
  • Kostnaden. Det är billigare att vara medlem i ett bilkooperativ. Man betalar en avgift i deposition - som alltså betalas tillbaka om man avslutar medlemskapet - och sedan en avgift varje månad. Bokar man en bil så betalar man en kostnad per mil samt en annan kostnad för varje timme. Detta ska ställas mot kostnaden för det traditionella ägandet som alltså kan vara extremt hög - och sällan motivera det ringa användandet vi normalt har.

Nackdelar då, finns sådan? Ja, några stycken bör nämnas och vi visar den största här nedan:

Nackdelar:

  • Svårt att få bil. Det stora problemet med både bilkooperativ och bilpooler är att svårigheten att få en bil då man väl behöver den. De flesta medlemmar följer samma klocka - man vill exempelvis ha bilen under helger, storhelger och semestern. Det skapar konkurrens och det tar bort en del av friheten. Många bilpooler har extra bilar i samband med sommar och storhelger. Men man bör vara medveten om att denna typ av bilägande kräver viss planering. Gällande traditionell samåkning så kan vi nämna det uppenbara: du får sitta i en bil med andra och därmed också tvingas acceptera deras vanor, ovanor och olater.

I övrigt finns det faktiskt inte så mycket att anmärka på. De flesta bilpooler och bilkooperativ har leasingavtal som hela tiden ger nya, fräscha bilar ungefär var tredje år. Till detta så har man även anpassat modeller och storlekar utifrån medlemmarnas behov. Vissa har exempelvis även skapat bilar som pälsdjur får åka med i och det är naturligtvis bra då många äger både hund och katt.

På det stora hela: denna typ av samåkning är bra. Och - den traditionella samåkningen fungerar fortfarande: hitta arbetskompisar som du kan dela kostnaden med om du äger en bil. Det är billigare, trevligare och det gör resorna avsevärt mycket enklare - samtidigt som hela vår jord tjänar på det. Ett bra val!

Vi är ditt bilkooperativ

Är du i behov av en bil - men vill inte lägga pengar på skatt, försäkringar, service och allt annat som kommer på köpet? Anmäl dig till ett bilkooperativ och njut av friheten som en bil för med sig - men gör det på dina villkor.

Du kan boka bil och använda den då du verkligen behöver. Det kan handla om att åka iväg för att storhandla, det kan handla om att åka iväg på en semester eller om att sticka iväg på en tjänsteresa. Du bestämmer själv. Bilkooperativ erbjuder en smidig lösning där flexibiliteten är ledordet. 

Ett bilkooperativ är en prisvärd, miljövänlig och trygg lösning. En bil står parkerad mestadelen av ett dygn. Varför inte se till att fler använder den istället? Välkommen till oss!

Senaste artiklarna